Dostęp testowy do nowych zasobów elektronicznych OVID: medycyna, mikrobiologia i technologia żywności

-A A +A

Oferujemy dostęp do nowych zasobów elektronicznych z zakresu medycyny: wirtualnego atlasu anatomicznego Acland's Anatomy, narzędzia Visible Body, bazy czasopism medycznych LWW Total Access oraz bazy Gideon, a także do FSTA (Food Science & Technology ) - bazy z technologii żywności. Zachęcamy do korzystania! 

  • ACLAND'S ANATOMY

To atlas zawierający ponad 300 filmów realistycznie przedstawiających budowę ludzkiego ciała. Każdy film jest opatrzony komentarzem dr. Aclanda. Dostępna jest także transkrypcja komentarzy. Atlas może być wykorzystywany jako uzupełnienie w trakcie wykładów lub ćwiczeń, również jako materiał powtórkowy. Można go przeszukiwać, zawiera pytania powtórkowe, dzięki którym studenci mogą poznać poziom swojej wiedzy. 

Dostęp testowy trwa do 15 maja 2020 r. Gorąco polecamy! 

Wejście do bazy: 

  • VISIBLE BODY
Unikalny serwis oferujący m. in.: 
- narzędzie do wizualizacji 3D ludzkiego ciała, które pozwala na wirtualną sekcję
- interaktywny atlas pozwalający na powiększanie i obracanie modeli oraz animacje ułatwiające zrozumienia pracy mięśni
- blisko pół tysiąca modeli anatomicznych,
- mianownictwo angielskie i łacińskie,
- prawidłowa wymowę mianownictwa w języku angielskim, definicje wraz z krótkim opisem oraz liczne testy
- anatomię patologiczną – dodatkowe informacje kliniczne 
- filmy obrazujące podstawowe procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie człowieka.
Dostęp do atlasu 3D obejmuje następujące moduły:
Human Anatomy Atlas,
Muscle Premium,
Skeleton Premium,
Physiology Animations,
Heart & Circulatory Premium.
 
Wejście do bazy z platformy OVID (należy wybrać z menu "Links" i następnie "Visible Body"): 
 
  • Health Library

Baza edukacyjna oferująca dostęp do bogatej kolekcji podręczników z zakresu medycyny oraz dodatkowych materiałów dydaktycznych (m. in. materiały audiowizualne, studia przypadków, pytania sprawdzające). Dodatkowe informacje o bazie wraz z wykazem tytułów podręczników dostępne są TUTAJ

Wejście do bazy: 

 

  • GIDEON

GIDEON to unikalna baza dedykowana do wykrywania, zapobiegania i edukacji w zakresie chorób zakaźnych. Obejmuje wszystkie choroby zakaźne, w każdym kraju, aktualizowana codziennie. Zawiera również najnowsze informacje o COVID-19. Polecana tym, którzy zajmują się zdrowiem publicznym i chorobami zakaźnymi, zwłaszcza mikrobiologom, wykładowcom i studentom. Oferuje aktualne informacje oraz wizualne narzędzia do diagnozowania chorób i śledzenia najnowszych trendów w epidemiologii i leczeniu.

Wejście do bazy: 
Uwaga! Za pierwszym razem, aby wejść do bazy Gideon, należy kliknąć TUTAJ a potem wybrać "Links", a następnie Gideon. 
 
  • FSTA (Food Science & Technology)

​Baza bibliograficzno-abstraktowa reprezentującą następujące dziedziny: technologia żywności, żywienie człowieka i zwierząt, odżywianie, technologia procesów zbierania, przetwarzania, gromadzenia i przechowywania artykułów żywnościowych, technologia procesów przetwarzania i przechowywania karmy dla zwierząt domowych, genetyka płodów rolnych i zwierzęcych, mikrobiologia, bezpieczeństwo żywności i dodatków, biotechnologia żywności, toksykologia żywności i inne dziedziny pokrewne. Baza tworzona i aktualizowana jest przez International Food Information Service. 

Wejście do bazy: 
 

Zasoby dostępne są z komputerów w sieci uczelnianej oraz z komputerów domowych w ramach zdalnego dostępu do e-źródeł do 15 maja 2020 r. Wszelkie uwagi na temat przydatności tej bazy prosimy kierować do Oddziału Informacji Naukowej: tel. 17 872-13-77,78, inform [at] ur.edu.pl,gg: 1439932