Bazy testowane
Biblioteka Uniwersytetu Rzeszowskiego oferuje dostęp testowy do następujących zasobów elektronicznych:
- Central & Eastern European Academic Source (CEEAS)
- VISIBLE BODY
- FSTA (Food Science & Technology)
Baza bibliograficzno-abstraktowa reprezentującą następujące dziedziny: technologia żywności, żywienie człowieka i zwierząt, odżywianie, technologia procesów zbierania, przetwarzania, gromadzenia i przechowywania artykułów żywnościowych, technologia procesów przetwarzania i przechowywania karmy dla zwierząt domowych, genetyka płodów rolnych i zwierzęcych, mikrobiologia, bezpieczeństwo żywności i dodatków, biotechnologia żywności, toksykologia żywności i inne dziedziny pokrewne. Baza tworzona i aktualizowana jest przez International Food Information Service.
- ACCESS MEDICINE
AccessMedicine jest interaktywną platformą zaprojektowaną do realizacji kompleksowego programu nauczania na Uniwersytetach Medycznych. Pomaga studentom oraz wykładowcom w szybkim i skutecznym wyselekcjonowaniu pożądanych, specjalistycznych informacji z publikacji książkowych, encyklopedii i innych źródeł fachowej wiedzy. Jest zarówno zasobem wiedzy, jak i narzędziem diagnostycznym.
Dostęp do bazy:
Użytkownik ma dostęp do:
- na bieżąco aktualizowanych książek (ok. 150 tytułów)
- bogatej biblioteki multimedialnej z ponad 700 materiałami, w tym ponad 250 filmami instruktażowymi w aspekcie diagnostyki i procedur medycznych, zapewnienia bezpieczeństwa pacjentom, nagrań audio i animacji
- narzędzi do diagnostyki różnicowej (DDx - Diagnosaurus)
- najnowszych wytycznych w zakresie badań przesiewowych, medycyny prewencyjnej
- testów i badań diagnostycznych w tym laboratoryjnych z komentarzem klinicznym (DX tests)
- międzynarodowych wytycznych w zakresie podstawowej opieki zdrowotnej
Serwis informacyjny wydawnictwa McGraw-Hill
Baza AccessMedicine jest dostępna z komputerów w sieci uczelnianej oraz z komputerów domowych w ramach zdalnego dostępu do e-źródeł do 20 listopada 2020 r.
Wszelkie uwagi na temat przydatności tej bazy prosimy kierować do Oddziału Informacji Naukowej: tel. 17 872-13-77,78, inform [at] ur.edu.pl, gg: 1439932